БУДХАБ

Монтаж колон з використанням металевої опалубки

Які щити використовувати для колон, а які для пілонів? Як змонтувати колону висотою 10 м і які існують технології заливки високих колон? Читайте далі у статті.

Колони висотою до 2,80 м

В житловому будівництві найчастіше зустрічаються квадратні колони та пілони. Квадратні колони в основному мають розмір 40х40 см і висоту 2,70 м або 2,80 м. Для монтажу таких колон використовують чотири щити опалубки розміром 90х270 см, а також комплектуючі матеріали (замки, розкоси, п'ятки тощо).

Комплект опалубки для колон є універсальним. Використовуючи його, можна монтувати квадратні колони різних розмірів - від 25х25 см до 75х75 см з кроком 5 см. Щити монтують навхрест, у вигляді "вітряка" і закріплюють за допомогою гайок.

Вартість оренди комплекту опалубки для таких колон залежить від її стану та виробника. В середньому - близько 300 грн на день.

Пілони

Пілон - це та ж сама колона, але прямокутної форми. Пілони є більш поширеними в житловому будівництві, оскільки прямокутні несучі вертикальні елементи більш гармонійно вписуються в архітектуру квартири, наприклад. Стандартні розміри пілонів - 25х90 см, 25х60 см, 25х120 см, тобто товщина пілону співпадає з товщиною стіни, а ширина залежить від навантаження, яке він повинен сприймати. Висота - 2,70м і 2,80м для типових житлових об*єктів.

Пілони шириною до 90 см можна, як і квадратні колони, змонтувати за допомогою чотирьох щитів опалубки розміром 90х270 см та універсальних комплектуючих матеріалів. Вартість оренди комплекту опалубки для таких пілонів буде еквівалентною вартості оренди комплекту опалубки для квадратної колони 40х40 см, наприклад, оскільки використовуються ті ж щити і однакова кількість комплектуючих.

Для пілонів шириною 120 см використовують великогабаритні щити розміром 300 см і 330 см.


Колони висотою від 2,8 м

Щоб змонтувати опалубку для колон комерційних приміщень висотою 3,50 м, 4,0 м, 4,5 м, разом із стандартними елементами опалубки використовують добірні елементи - щити меншого розміру. Висота добірних щитів - 60 або 120 см.

Найбільш поширеними стандартними елементами опалубки для колон є щити висотою 270 см. Поєднавши такий щит із добірним 120 см можна отримати колону 3,90 м, що є ідеальною висотою колон для комерційних приміщень в багатоповерхових житлових будинках.

Для колон 4,50 м, які часто проектують в торгових центрах, можна використати щит 270 см, добірний елемент 120 см і ще один добірний щит 60 см.

Якщо проект передбачає ще вищі колони, наприклад, 5,10 м, монтують щит 270 см, і два добірних елементи 1,20 м.

Для забезпечення стійкості колон висотою більше 4,50 м, потрібно використовувати розкоси більшої довжини.

Будхаб пропонує обладнання, яке дозволяє заливати будь-якої конфігурації висотою до 8,10 м або 10,40 м.

Технології заливки високих колон

Є дві технології заливки високих колон. Перша - це поетапне виставлення опалубки без її демонтажу і з безперервною заливкою свіжого бетону. Такий метод заливки бетонних колон є суттєво дорожчим, але дозволяє уникнути виникнення холодного шва бетону, що часто є обов'язковою вимогою замовника проекту і технагляду.

Дешевшим методом є поетапна заливка високої колони. В такому випадку для колони висотою 7 м, наприклад, використовується комплект 3,90 м.

На першому етапі заливається колона на всю висоту комплекту. Після того, як бетон набрав міцність, комплект, не розбираючи, піднімають краном догори на висоту комплекту мінус 70-100 см. Таким чином, частина опалубки обхоплює вже залиту колону. На наступному етапі заливають висоту, яка залишилася.

При такій технології, заливати високі колони можна за 3 або 4 етапи. Недоліком є те, що при переставленні опалубки може виникнути більша похибка відхилення колони по вертикалі, що ускладнює процес монтажу. Також на третьому етапі заливки потрібно використовувати додаткові ригелі, які будуть тримати опалубку в вертикальному положенні.

Потрібна опалубка для колон?

Будхаб пропонує оренду та продаж опалубки для заливки колон висотою до 10,40 м. Термін оренди опалубки - від 5 днів. За потреби, ми допоможемо вам розрахувати оптимальну кількість комплектів, організуємо логістику, очистку та ремонт. Для консультації телефонуйте +380 68 800 22 22.

< Усі статті

Дивіться також


Будхаб пропонує оренду і продаж універсальних щитів для опалубки стін та колон Peri Trio. Оренда від 5 днів. Доставка у м. Львів, Івано-Франківськ, Рівне та по Західній Україні.

Існує декілька основних видів опалубки для колон і пілонів: пластикова, полегшена металева та важка професійна. Дізнайтеся більше про особливості кожного виду опалубки для колон, а також їх основні переваги і недоліки.

Будхаб прорахував оптимальну кількість опалубки, організував логістику та очистку обладнання після оренди. Окрім опалубки, ми також надали в оренду ламіновану фанеру.

Ми надаємо в оренду та продаємо ефективні системи опалубки для заливки монолітного перекриття. Стійки для опалубки, балки, фанеру для опалубки

Оренда та продаж щитової опалубки виробників Peri, Doka. Великогабаритні щити, універсальні щити, добори. Комплектуючі для вертикальної опалубки: гайки, стяжки, розкоси. Доставка у Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Тернопіль

Оренда та продаж, опалубки для перекриття, стін і колон. Інженерний розрахунок опалубки, шеф-монтаж.