БУДХАБ

Очистка опалубки від А до Я: як збільшити ресурс використання опалубки

Очистка щита вертикальної опалубки мийкою високого тиску
Працюючи на ринку уже більше пʼяти років ми помітили закономірність, що будівельні компанії, які купують опалубку у власний парк, користуються нею значно менший період часу, ніж компанії, що профільно надають опалубку в оренду.

Так, в середньому, придбана опалубка у будівельній компанії використовується протягом 2-4 років, після чого більша частина обладнання стає непридатною для використання. І найчастіше непридатними стають ті елементи, які коштують найдорожче - щити та стійки. Для порівняння, таке ж саме обладнання в орендному парку може використовуватися 6-10 років або й довше. При цьому, кількість відбракованих елементів менша у 2-3 рази.

Ми можемо виділити декілька причин, чому ресурс вашого обладнання може бути значно меншим від очікуваного:
1) відсутність регулярної очистки;
2) відсутність регулярної реставрації і ремонту обладнання;
3) неправильне складування і транспортування опалубки.

Регулярна очистка в даному випадку має найвищий пріоритет. Тому, ми розпочинаємо серію матеріалів про те, як збільшити ресурс використання опалубки саме із цієї теми.

Коли чистити опалубку?

Регулярну очистку елементів опалубки можемо розділити на два етапи – проміжна очистка на обʼєкті, після кожної заливки бетону, і повна вузлова очистка, що здійснюється після завершення усіх монолітних робіт, перед переміщенням на новий обʼєкт.

Потрібно очистити вашу опалубку?

Що таке проміжна очистка опалубки на обʼєкті?

Основна мета проміжної очистки – змити залишки свіжого бетону з елементів, підчистити інструментами де необхідно і підготувати їх до нової заливки таким чином, щоб це було швидко, але при цьому якість наступних залитих конструкцій залишалася високою.

Основні правила очистки між заливками наступні:
  • щити – чистимо торці та фанеру, оновлюємо шар мастила;
  • стійки – очищаємо різьбу, гайку, внутрішню трубу;
  • триноги та інші елементи з шарнірним зʼєднанням – очищаємо зʼєднання;
  • балки – підчищаємо зовнішні ребра;
  • ламінована фанера – очищаємо торці.
Ми наголошуємо саме на змиванні і підчищанні свіжого бетону, оскільки це можна досить просто зробити підручними засобами. Якщо ж бетон залишається на елементах, то вже через декілька днів відчистити його стає складніше, а після року експлуатації без очистки – майже неможливо. Крім того, при очищенні старого бетону ви зі 100% імовірністю пошкодити покриття на елементах опалубки, незалежно від того, чи це цинк, чи фарба, чи ламінація (на фанері). Елементи з пошкодженим покриттям піддаються швидкій корозії, ржавіють, і вже за декілька місяців стають неефективними у використанні.
З підручних засобів для миття, найбільш ефективною буде мийка високого тиску, менш зручно – використовувати шланг з водою і найпростіший спосіб – це мийка за допомогою звичайного відра з водою.

Підчистити окремі елементи можна з використанням шпателя, дротяної щітки та болгарки. Про це детальніше розповімо далі.
Очистка стійки болгаркою з м'якою дротяною насадкою

Як здійснювати проміжну очистку елементів опалубки?

Щити. Проміжної поверхневої очистки на щитах опалубки потребують торці та фанера. Обов’язково очищайте торці щитів від бетонного молочка, адже залишки бетону на торцях не дозволяють в майбутньому щільно скласти нову конструкцію зі щитів та призводять до рясного підтікання бетонного молочка при нових заливках. Так, після зняття опалубки ви можете помітити на кутах або стіні нерівності, так звані “раковини”, розміром 5-10 см, що утворилися через такі підтікання. Замість підштукатурювання і додаткових робіт по вирівнюванні бетонної поверхні, ефективнішим буде очистити щити і залити бетон у чисту опалубку.

Очистити торці ви можете за допомогою води, якщо це свіжий бетон, а також для більш застарілого – за допомогою шпателя чи болгарки з мʼякою дротяною насадкою, але таким чином, щоб не пошкодити фарбу або цинкове покриття.

Фанера на щитах потребує чи не найретельнішого догляду на будівельному майданчику. Життєвий цикл фанери зазвичай до 3 разів довший, якщо ви регулярно очищаєте і змащуєте її хорошим якісним мастилом. Так, один лист фанери на щиті може використовуватися до 200 циклів заливки бетону, а це від 2 до 4 років, або 50 поверхів для щитів на колони. Для порівняння, без очистки і змащування, фанера на щитах може стати сильно пошкодженою і непридатною для використання вже за декілька місяців. Якщо при використанні обладнання взагалі не використовувати змащуючі матеріали, в подальшому відчистити бетон з фанери без значних руйнувань покриття практично неможливо. Відтак, це тягне за собою значні пошкодження ламінації та необхідність заміни фанери на нову. А це близько 25% вартості всього щита!
Очистка щита вертикальної опалубки болгаркою
Стійки. Найбільш “вразливими” на стійках для опалубки є рухомі елементи, які можуть “заїдати” при потраплянні бетонного молочка – це різьба, гайка, внутрішня труба. Подальше використання таких стійок стає незручним, і навіть небезпечним. Також, часто працівники використовують молоток для того, щоб забити трубу або вибити її, через що сама труба та пʼята деформуються і стійка може стати непридатною для використання.

Очистити стійки ви також можете за допомогою води, мʼякої дротяної щітки або скребка.

Триноги та інші елементи з шарнірним зʼєднанням зіштовхуються з тією ж проблемою – потраплянням бетону на рухомі елементи, через що вони не складаються/згинаються. Експлуатація даного обладнання викликає дискомфорт і збільшує час монтажу, демонтажу перекриття. Тому, ми рекомендуємо очищати усі рухомі зʼєднання так само водою та мʼякою дротяною щіткою.

Балки. На ресурс використання балок для опалубки очистка впливає менше, ніж на інші елементи, тому основна мета очистки балок полягає у тому, щоб при виставленні опалубки в проектне положення не було перепадів по висоті. Так, якщо є напливи бетону на ребрах балки по 2-3 мм, то ви не зможете виставити рівне перекриття, оскільки стандартна висота балки, 200 мм, буде змінена.

Тому, рекомендуємо за потреби, очищати полички балки дротяною щіткою.

Ламінована фанера для перекриття потребує очищення торців від бетону перед кожною новою заливкою. Нашарування бетону на торцях фанери призводить до рясного протікання бетонного молочка при майбутніх заливках і, як наслідок, забрудення не лише ламінованої фанери, а й стійок, балок та триног. Для швидкого очищення торців, ви можете скласти фанеру в пачки і за допомогою шпателя та дротяної щітки підчистити бетон.
Для продовження терміну використання фанери на щитах та ламінованої фанери для горизонтальної опалубки важливим є використання спеціального якісного мастила для опалубки. Таке мастило виготовляється лише на водній основі. При нанесенні пульверизатором воно створює дуже тонкий захисний шар, товщиною декілька мікрон. Розхід мастила при цьому становить 1 л на 30-50 м2 фанери.
На жаль, ми зіштовхуємося з досить частим використанням дешевого мастила, не призначеного для опалубки, яке є продуктом нафтопереробки. Таке мастило залишає жирні темні плями на готових бетонних конструкціях, та в подальшому може створювати проблеми при проведенні облицювальних робіт. Крім цього, воно не забезпечує належного захисту фанери від бетону.
Дешеве мастило - густе, нанести його на фанеру можна лише валиком, відповідно розхід його в десятки разів більший: 1 л на 3-5 м2.
Очистка ламінованої фанери 2 сорту

Очистка опалубки після завершення монолітних робіт

Після завершення монолітних робіт ми рекомендуємо проводити повну ретельну очистку усіх елементів опалубки, разом з оглядом опалубки на дефекти, пошкодження, а також за потреби – ремонтом, зварювальними роботами, тощо.

Повна очистка включає чищення за тими ж правилами, що й проміжна з проведенням додаткових робіт.

Основні правила повної очистки наступні:
  • щити – чистимо торці та фанеру з двох сторін, оновлюємо шар мастила, також, очищаємо кути між ребрами та усі важкодоступні місця (наприклад, між ребром і фанерою), прочищаємо усі отвори від бетону;
  • усі комплектуючі до вертикальної опалубки – очищаємо повністю від бетону;
  • стійки – чистимо різьбу, гайку, внутрішню трубу та зовнішню трубу;
  • триноги і інші елементи з шарнірним зʼєднанням – очищаємо усі поверхні;
  • балки – очищаємо усі поверхні;
  • ламінована фанера – очищаємо торці та поверхні.
Очистка отворів в щитах вертикальної опалубки перфоратором
Для такої очистки слід обовʼязково використовувати мийку високого тиску, бажано промислову (500 бар), що дасть можливість ефективно змити свіжий і застарілий бетон. Також використовуємо ручний інструмент.

Мийкою високого тиску очищаємо: щити вертикальної опалубки, гайки, ригелі, замки, стійки та триноги.

Гайки, ригелі, замки та інші дрібні комплектуючі ми рекомендуємо, при можливості, помістити в контейнери чи сітки, щоб безпечно зафіксувати дрібні елементи, адже, при застосуванні високого тиску води, незафіксовані дрібні елементи можуть травмувати.

Всі отвори в щитах від бетонного молочка прочищаємо перфоратором із сверлом 16-18 мм.

Болгаркою підчищаємо кути між ребрами та важкодоступні місця у щитах, а також невеликі забруднення гайок, замків та інших металевих комплектуючих.

Шпателем та дротяною щіткою чистимо дерев’яні балки опалубки перекриття та ламіновану фанеру таким чином, щоб не пошкодити ламінацію.
Очистка дерев'яних балок опалубки дротяною щіткою

Чи ефективно використовувати будівельну хімію для очистки опалубки?

Зараз на ринку досить багато виробників будівельної хімії пропонують засоби для очищення поверхонь від бетону. В пошуках більш ефективних способів очищення обладнання ми закупили декілька таких засобів різної цінової категорії і провели експерименти з очищенням цинкових елементів – гайок та замків.

Після занурення елементів в розчини, ми були приємно вражені, оскільки бетон дійсно повністю розчинився і обладнання виглядало як нове. Проте, вже за день усі елементи покрилися іржею та корозією. Подальші експерименти зі зміною пропорцій розчинів та часом занурення приносили такі ж самі результати.

На даний момент, ми не знайшли хімічних засобів, що дозволяють розчинити бетон без пошкодження цинкового шару, саме тому, ми не можемо рекомендувати такий спосіб чищення.
Поділіться з нами, якщо ви мали позитивний досвід використання будівельної хімії для очистки!

Очистка опалубки від А до Я

Поетапна очистка опалубки. Як правильно та якісно очистити опалубку після завершення монолітних робіт.

Як підсумок

Сподіваємося, ця стаття стане для вас корисною інструкцією з очищення опалубки і продовження терміну її використання у власному парку.

Якщо ви хочете якісно обслуговувати опалубку, проте, не бажаєте займатися організацією процесу – ми надаємо послуги з обслуговування вашого обладнання – повну очистку після використання, реставрацію та ремонт.

Для консультації та розрахунку вартості звертайтеся за телефоном
+380 68 000 22 88.


< Усі статті

Читайте також


Сьогодні на ринку ви можете знайти величезний вибір стійок для опалубки. Усі вони поділяються за трьома характеристиками: максимальним навантаженням, покриттям та висотою стійки. Читайте в статті про те, як вибрати стійки для вашого проекту.

Існує декілька основних видів опалубки для колон і пілонів: пластикова, полегшена металева та важка професійна. Дізнайтеся більше про особливості кожного виду опалубки для колон, а також їх основні переваги і недоліки.

Ми у Будхаб виробили унікальний комплексний і прозорий підхід, який дозволяє вам використовувати усі переваги оренди і уникнути зайвих ризиків та витрат.

Оренда та продаж, опалубки для перекриття, стін і колон. Інженерний розрахунок опалубки, шеф-монтаж.